Za 13 April Mega Historische V4 'What Iff' Arnhem Game

De plek om je activiteiten te delen en deelnemers te zoeken
Plaats reactie
Gebruikersavatar
recce103c
Generaal
Berichten: 221
Lid geworden op: do apr 20, 2017 8:08 pm
Locatie: Hattem

Za 13 April Mega Historische V4 'What Iff' Arnhem Game

Bericht door recce103c » do mar 28, 2019 6:15 pm

VVAM-BOEKENBEURS 2.0-WESTERBOUWING

Zaterdag 13 april 2019 van 09:30-14:30 uur houdt “Vrienden van Het Airborne Museum (VVAM)” boekenbeurs 2.0. Naast de welbekende boekenbeurs wordt er een wargame gespeeld en houdt Dhr. Haks Walburgh Schmidt twee keer een kleine rondleiding over het slagveld. Om dat nog meer tot de verbeelding te laten spreken neemt War Department Living History Borders diverse opstellingen in rondom het restaurant. Locatie is dit keer:
“De Westerbouwing”
Westerbouwing 1
6862 VV Oosterbeek

WARGAME. De VVAM probeert een nieuw format: Boekenbeurs 2.0. Naast de boekenbeurs in de Westerbouwing wordt in de “Dorset”zaal een Wargame “Arnhem” gehouden. Wargamers zijn geïnteresseerd in krijgshistorische boeken en boekenwurmen kunnen kennis maken met dit fenomeen. Deze Wargame is bedoeld om geïnteresseerden te laten kennismaken met een andere manier van het (her)beleven van de slag om Arnhem en de hypothese “Stel nu dat het anders verlopen was (What if)”. Hadden de Britten dan wel gewonnen?”
De Wargame wordt gespeeld met Britse en Duitse eenheden van het merk “Flames of War”, een spelsysteem met miniaturen op schaal 1:100. De beide organisatoren, Dhr. Sybren van Klaarbergen en Dhr. Henk de Sterke, hebben binnen verschillende Wargame clubs in Nederland spelers bereid gevonden te willen deelnemen aan deze Wargame “Arnhem”. Vier personen spelen met Britse parachutisten en Airlanding Infantry van het 2nd- en 3rd Para Battalion, het 2nd South Staffordshire Battalion en het 1st Battalion Border Regiment. De andere vier spelers hebben de Duitse Kampfgruppe Möller, Brinkman, Knaust, delen van Spindler en von Tettau. De grootte van de eenheden is iets aangepast om het speelbaar en inzichtelijk te houden.
Dit alles vindt plaats op de tafel (8 x 1 meter) van Dhr. Ludwig van Dijk die het gebied vanaf de kaart van 1944 heeft nagemaakt, waarbij de gebouwen, op schaal, met een 3D printer zijn gemaakt van voorbeelden op oude ansichtkaarten en foto’s. Zie: https://www.facebook.com/ludwigwargames/
BOEKENBEURS. In de grote zaal van de Westerbouwing worden op twintig tafels oude en nieuwe boeken met een relatie tot de slag om Arnhem aangeboden.

BATTLEFIELDTOUR RONDLEIDING. Haks Walburgh Schmidt, auteur van “Dertiende Peloton” en “No Return Flight” is bereid gevonden 2x een kleine rondleiding op de Westerbouwing te geven. B Coy 1st Battalion The Border Regiment heeft na initieel het veer bij Renkum bezet te hebben de Westerbouwing ter verdediging ingericht. Het moest het hier opnemen tegen het (Luftwaffe) Bataillon Wossowski en delen van Panzerkompanie 224. Als auteur van bovengenoemde boeken is hij als geen ander in staat om een buitengewoon interessante rondleiding te doen.

BORDER REGIMENT LIVING HISTORY. Vereniging War Department Living History biedt ons een unieke mogelijkheid ons een voorstelling te maken hoe de Westerbouwing eruit zag in september 1944 met soldaten van B Coy 1st Battalion The Border Regiment in diverse opstellingen rondom het restaurant. Zie: https://www.facebook.com/BorderRegiment/

Gedacht verloop:
09:30-14:00: Boekenbeurs
09:30-15:30: Wargame
10:30-11:30: Eerste Battlefieldtour rondleiding o.l.v. Haks Walburg Schmidt
13:30-14:30: Tweede Battlefieldtour rondleiding o.l.v. Haks Walburg Schmidt

Toegangsprijs voor zowel VVAM leden als niet leden VVAM: 5 euro.

Voor bijzonderheden:
Sybren van Klaarbergen aka Recce103C
06-18388099

meer info over de "De Arnhem Terrein-tafel"

Het Arnhem terrein is gemaakt voor de Wargame regels Rapid Fire op de schaal 20mm, waarbij alle onderdelen van de landing, tot het terugtrekken van de 1e Airborne Division zijn weergegeven, behalve de acties aan de zuidzijde van de Rijn. Het terrein bestaat uit schuimplaten en de gebouwen en objecten zijn voor 70% in 3D getekend en geprint.
In 2012 werd het plan opgepakt als een twee-man project. Uiteindelijk is het een eenmansproject geworden. Door vanaf een punt te beginnen met bouwen, zou de speeltafel in elementen opgebouwd worden. Met behulp van een oude kaart, werden de belangrijkste elementen bepaald, welke op de speeltafel terug zouden komen. De maximale breedte mocht maximaal 180 cm breed worden. Met name het elevatieverschil moest duidelijk naar voren komen, alsmede genoeg wegen om de manoeuvres uit te kunnen voeren. Huizen zijn in de spelregels een verzameling van huizen en dus minderbelangrijk om 1 op 1 te hebben. Wel zouden zoveel mogelijk bekende of van belang zijnde gebouwen moeten verschijnen. Randdorpen zouden als 1 of 2 huizen terugkomen. Als eerste werd gekozen voor het deel LZ/ DZ terreinen en Oosterbeek op een lengte van 240cm. Hierop moesten minimaal de volgende locaties verschijnen: LZ/ DZ S/ X/ Z, Heelsum rand, Wolfheze, bommenlijn, Amsterdamseweg en pompstation, Oosterbeek, Westerbouwing, Hevea locatie en de Dreyense weg.
In het voorjaar van 2014 was het terrein klaar, echter nog niet alle gebouwen. Het bouwen van de huizen nam meer tijd in beslag dan gedacht. De eerste proef spelen werden gehouden en het terrein bleek te voldoen voor 4 spelers. Pas in het voorjaar van 2015 kwam er schot in het bouwen van huizen. De ramen en deuren werden geprint met een 3D printer. Kort hierna werden de eerste huizen in 3D getekend en geprint. Dit was ook het startsignaal voor het tweede deel van het terrein: Lombok, Boven- en onderlangs tot en met de oude haven. In de zomer was het St Elisabethgasthuis klaar en net voor november het terrein tot aan het St Elisabeth. Begin 2016 was het deel klaar tot aan de haven. Alles 3D geprint. Op 2 januari 2016 werd er voor de eerste keer gespeeld op een historische plek: het NH hotel Onderlangs. Dit beviel zo goed bij de organisatie (Chris Brown, schrijver van een aantal Arnhem boeken), dat dit nog een aantal keren werd herhaald. Inmiddels was het spel geschikt voor 6 deelnemers.
Na deze dag werd een doorstart gemaakt in het tekenen van de huizen tot aan de grote markt. In juli was de opzet klaar en werd er wederom een spelweekend georganiseerd. Hoewel de huizen van het nieuwe deel nog niet beschilderd waren, kon al wel de lay out van de stad gebruik worden. Al snel werd vastgesteld, dat de regels aanpassingen nodig hadden. Maar de aanzet voor het Rijnbrugdeel was gemaakt. 6 ½ plaat van 1.20m was het terrein lang: 8 meter. De maximale lengte was bereikt, met een breedte variërend van 1.2m naar 1.8m en geschikt voor 8 spelers.
In de zomer van 2017 was dan ook het complete deel klaar, inclusief een weergave van de “Grote Eus”. Vele kijkers zijn er geweest, waaronder vele Engelsen (waar het gamen meer leeft) en de schrijver van de regels. Daarnaast zijn er verschillende opnames voor krant en TV gemaakt. Het meest bijzondere voor hen, was dat alles 3D getekend en geprint was.
Vanaf dit moment werden de plastic huizen een voor een vervangen door 3D versies. Dit loopt nog steeds.
Helaas is er in 2018 een beperkte presentatie geweest in zowel statisch als spelen. September was de laatste grote game in het hotel. Voor 2019 staat er een game gepland, maar voor september zijn we nog op zoek naar een locatie. Het hotel valt dit jaar af.
Recce Forever!

Wendellias87
Kapitein
Berichten: 61
Lid geworden op: za aug 11, 2018 10:54 am

Re: Za 13 April Mega Historische V4 'What Iff' Arnhem Game

Bericht door Wendellias87 » ma apr 01, 2019 12:45 pm

Count me in! 8-) lijkt mij wel gaaf hoor. Wat zijn de specificaties over legers etc. Mazzel dat ik Britse paratroopers heb hahaha.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten